College Building

Since August 2013, LUC The Hague has been located in its brand new, custom-built premises at Anna van Buerenplein. Located next to The Hague Central Station and the Royal Library, an impressive building houses our vibrant student community and is a hotspot for various social activities, cultural events and student-related gatherings.

It houses teaching facilities and provides accommodation for nearly 400 first- and second-year students. All students have rooms with private facilities and each floor has its own common room that enables them to study, discuss and work on group assignments or simply socialise.

More information about the LUC Studios at the Anna van Buerenplein such as rent prices, the furnishing package and the kitchen package can be found on the Anna van Buerenplein housing pages.


The academic part of the College Building offers a range of facilities including 15 classrooms which accommodate small-scale learning, an auditorium for 200 students, self-study areas, a grand café and a student lounge with performing arts room, a student-run bar and office space for LUC’s Student Association Fortuna.

The fourth floor is dedicated to office space for the academic and support staff, including the tutors and Student Life Officer. On this floor there is also a roof garden, which was de­signed by Student Association Fortuna’s Act Aware Committee.The building is exclusive to LUC, with the exception of the auditorium which will at times be used by other Leiden University programmes, and has high-speed wireless internet on all floors allowing students to use their own laptop and other electronic devices.

LUC students also benefit from the Research Centre, including the Brill-Nijhoff Writing Institute, which is located on the fourth floor. Here students can sign up for support in writing skills or for numerical and quantitative skills. The Centre is headed by a director and works with eight to ten student assistants, who in total offer approximately twenty hours of support per semester. In addi­tion, the Centre organises workshops, lectures and other activities to promote research in the Col­lege, both for students and staff.

Sustainable Design

Sustainability is important to both LUC The Hague and the City of The Hague. It therefore played an important part in the design of the new building. The highest standard of nature friendly materials were used for the interior, expressing the importance of sustainability to all visitors and inhabitants of the Anna van Buerenplein, from the first floor to the last.

The building was designed by Wiel Arets Architects, on behalf of Fortress. Fortress sold the building in 2012 to Green Real Estate. Volker Wessels Zeist was the main contractor.
Studio RTM and Halmos arranged the interior design of the lecture rooms, offices and common areas such as the grand café and restaurant.


 
Last Modified: 17-03-2015